– För oss har det aldrig funnits något alternativ, vi har odlat KRAV sedan start. Vill man äta det bästa själv, och dessutom mata sina barn – då funderar man aldrig på att förpesta maten, berättar Mats Sjöstedt på Hornuddens trädgård utanför Strängnäs.
Tillsammans med hustrun Karin flyttade han till Hornudden 1978, som hustruns farföräldrar köpte 1928. Själva tog de över gården efter släktingar 1990, och alla fyra barnen har växt upp här. Idag är den många saker samtidigt – fruktodling, grönsaksodling, andelsträdgård, restaurang, kafé och gårdsbutik.
Paret har odlat ekologiska grönsaker på friland sedan 1988 och i växthus sedan 1991. När de tog över fanns det bara några gamla äppleträd till husbehov, som så ofta på gårdarna förr i tiden.
Idag driver de ekologisk äppelodling med cirka 500 träd på drygt ett hektar – främst sorter som Discovery, Gravensteiner, Cox Pomona och Holsteiner Cox. De har även några cidersorter eftersom sonen Johan är cidermakare och driver företaget Pomologik. Sonens framtidsdröm är att kunna odla cidersorter på tre hektar.
Kafé och gårdsrestaurang med prisbelönt cider
– När yngsta dottern flyttade hemifrån 2007 ville vi testa något nytt och byggde ett kök för förädling. Det ledde till att vi idag har både kafé och gårdsrestaurang. Vi använder det vi odlar och gör must, mos och prisbelönt cider som serveras i restaurangen.
Mats Sjöstedt ser en ökad nyfikenhet när det gäller odling och självhushållning, det finns även en lucka när det gäller att förädla produkter som kommer från gårdar.
– Vi har tappat mycket kunskap sedan början av 1900-talet, då gjorde man allting själv. Tre generationer tillbaka klarade man matförsörjning för hela året.
Stor öppenhet mellan odlare idag
En annan viktig faktor är att han upplever en större öppenhet mellan odlare idag. Inställningen är inte så protektionistisk längre, man utbyter råd och diskuterar möjligheter. Fler och fler är också överens om att det behövs fler grödor som Sverige kan vara självförsörjande på.
Två av gårdens stora utmaningar är lönekostnader och att få tag på arbetskraft. Social hållbarhet är viktigt. Hornudden vill inte använda sig av lågavlönad arbetskraft och har ambitionen att avlöna sin personal hela året.
– Det roligaste med att driva äppelodling är odling över huvud taget. Att få vara med från början, sätta ett träd och skörda, få följa hela kedjan. Skörda, förädla, servera – från frö till mun.
Läs mer om Hornuddens trädgård här