Stora Juleboda gård ligger vid havet och här driver familjen Callenbring KRAV-certifierat jordbruk och fruktodling.
Den kringbyggda gården vid Hanöbukten har odlingar i både Simrishamn och Kristianstad. Julebodaån är kommungränsen som ringlar sig igenom gårdens marker. Gården har anor från 1600-talet och kallas av många för porten till Österlen. Från gårdens strandängar ser man Haväng, Ravlundafältet, Vitemölla, Kivik och Stens Huvud.
– Att odla ekologiskt är en självklarhet, vi vill ha ekologisk mat själva. Vi drev tidigare en gård i Blekinge från 2005. Där började vi med att köpa några får och ha inhyrda privathästar. Vi ställde om till ekologisk drift direkt och blev KRAV-certifierade 2005-2006, berättar Marcus Callenbring.
Tillsammans med hustrun Anna köpte han Stora Juleboda gård 2014. Gården är på 100 hektar och där fanns redan hundratusentals äppelträd, men tyvärr i ganska dåligt skick. Odlingen planterades till stor del om 2016-2019 – idag växer här ca 30.000 äppelträd. Jordarna här är sandiga – gynnsamt för fruktodling.
Framtidens frukt
Från hösten 2019 och under hela 2020 är Marcus Callenbring projektledare för det nationella projektet Framtidens frukt, med syftet är att föra fram svensk ekologisk frukt i ljuset och göra konsumenten medveten om den ekologiska fruktens mervärden. Vi vill även lyfta fram att det finns stor variation på äpplen genom alla äppelsorter som finns och de olika användningsområdena de olika sorterna har.
– Jag tror att efterfrågan och odling av ekologisk frukt kommer att öka. Ju mer man lär sig om fruktodling, ju mer vill man äta ekologisk. Hade människor vetat hur frukt produceras så hade de inte tvekat. Importen av ekologisk frukt är idag vår största konkurrent.
Tillfällighet ledde till äppelodling
Det var egentligen en tillfällighet att Marcus Callenbring blev intresserad av just äppelodling. Han är utbildad lantmästare från SLU Alnarp och var främst inriktad på jordbruk – men efter att familjen köpte Stora Juleboda med alla sina äppelträd blev det givet att fruktodling och främst äpplen som blev den stora inriktningen.
–Vi har haft 7-8 forskningsprojekt på gården och jag har fått mycket kunskap från dem, till exempel om balansen som skapas när man har mångfald.
Ett projekt handlar om fåglar och vilken nytta de gör. Ett forskarlag har stängt in ett antal träd i burar så att fåglarna inte kommer åt dem, sedan ska skillnaden studeras.
– Ett annat handlade om lusangrepp, att se hur lång tid det tar innan nyckelpigorna kommer. Forskning visar att de insekter man inte vill ha bara är 4-5 stycken, medan de man vill ha är runt 1200 – så fort man får ett angrepp är mångfalden till hjälp.
Mångfald, permaodling och egen must
Ett viktigt inslag i mångfalden på Stora Juleboda är gårdens höns. De bor i mobila hönshus som flyttas runt i odlingen, äter gräs och larver, och rör om i gödseln i marken. Det står även bikupor i äppelodlingen – något som är viktigt för pollineringen av fruktträden.
– På ca 11 hektar har vi dessutom permaodling – där olika sorters buskar och fruktträd varvas, till exempel ett äppelträd, en havtornsbuske, ett päronträd och en vinbärsbuske. Rader av blåbär, jordgubbar och hallon finns mellan äppelraderna på några ställen.
Gården tillverkar egen must och förutom frukt odlas och produceras till exempel ramslök, nässlor, jordgubbar, blåbär, hallon och björksav. Familjen säljer det mesta till grossister, lokala handlare och hotell och är med på REKO-ringar ibland. Förutom Anna och Marcus Callenbring arbetar tre anställda på gården samt äldsta dottern Lovisa. De andra tre döttrarna sommarjobbar på gården.
Stora Juleboda har ännu ingen gårdsbutik, däremot säljer de vissa produkter och lammskinn på nätet och har ett litet bord ute vid vägen med ägg, must och bär under sommarsäsongen.
Det roligaste med att odla äpplen är skörden
– Fruktodling är ganska kapitalkrävande, det är en tröskel i början. Det svåraste är att hindra så att inte harar och vattensorkar kommer åt äppelträden. Även vildsvin gräver lätt hål under staketet. Man måste hela tiden vara observant som äppelodlare, det är så mycket som kan hända, även vädermässigt som frost eller hagelskurar.
Familjen driver även en hundkennel där de föder upp Australiensiska Labradoodles. Dessutom finns fyra hästar och två stallkatter på gården.
– Det roligaste med att odla äpplen är när det är skörd, att gå runt och provsmaka på de olika frukterna. Odlingarna är en härlig plats, vi är mycket där med våra hundar. I framtiden vill vi odla mer cideräpplen, min känsla är att Sverige är ett bra land för det, drycker med låg eller ingen alkoholhalt.
Läs mer om Stora Juleboda gård här